DAUER MEETING

Un nou cuvant aparut in toate limbile, necunoscut pana acum: meeting de durata cel mai lung, neintrerupt din cate cunoaste istoria, cel al nostru, al studentilor din Piata Universitatii, inima – Rusalimul Romaniei in acest sfarsit de mileniu.

Aici in aceasta Piata s-a dat lupta hotaratoare finala , inceputa la Timisoara, desavarsita aici prin uriasa jertfa de bunavoie, fara violenta, a tineretului acestui neam ce se inscrie cu litera de foc pe veci in istoria Romaniei si a lumii.

Suntem la kilometru zero langa mormantul martirului  Constantin Brancoveanu, junghiat cu cei patru fii ai sai cu 275 de ani in urma, suntem in Piata unde dupa cutremur  buldozerele intr-o noapte la porunca unei ideologii atee, a inceput demolarea bisericilor cu aceea minune scapata de zguduirea tectonica intreaga ca un fagur de miere zidurile curate de ctitorie sacra menita veacurilor pe mai departe – pentru ca aici se intalneau la slujbe intelectuali si studenti prea multi, se spunea, aici in aceasta cea dintai academie romana intemeiata tot de Brancoveanu unde in acesti ani grei in ciuda lor s-au citit textele sacre ale scripturilor in fata studentilor  in acest Logos menit a cuprinde si a ridica marea catedrala a neamului nostru – locul apartinea Patriarhiei inainte de razboi.

Aici in aceasta vatra resfintita in noaptea de 21 Decembrie de sangele martirilor inchegat pe caldaram, aici se desfasoara cel mai lung meeting din istoria lumii.

Am inainte ochilor, iertat fie-mi, sangele gros, vascos, cald inca din trupul ucis, in fata caruia, la lumanari stam in genunchi savarsind slujba de ingropaciune citind plangand: vesnica pomenire!

Temelia Romaniei moderne, spunea Iorga, se ridica pe jertfa lui Brancoveanu, temeliile Romaniei mileniului trei stau in aceasta Piata pe jertfa tineretului.

Sti-vom cei ramasi in viata implini testamentul lor sfant? O bisericuta de lemn, o sageata de turla din Maramures urmeaza a pogori aici, cat de curand, in aceasta Piata sfanta a Rusalimului neamului nostru.

Ioan Alexandru

21 mai 1990

Sfantul Constantin si Elena

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s