Mina Dobzeu

 

Duhul Sfânt planeaza asupra cerului  spiritualitații  Bisericii noastre încă încețată dar Domnul Dumnezeu ne încredințează că va da tărie poporului nostru să învingă greutățile ce frământă societatea noastră, așa că :” Domnul tăria poporului său va da.. ” (ps 28,11). Și ne va ajuta sa se realizeze acea pace în țara noastră, după cuvîntul psalmistului: ”Domnul va binecuvânta pe poporul său cu pace.” (ps 29.11)

Mă numesc Mina Dobzeu cu gradul de arhimandrit (născut în 5 noiembrie 1921). Sunt starețul M-rii Sf. Apostoli din Huși ( fosta episcopie). Din copilărie am intrat în viața monahală, am fost monah, apoi ierodeacon din anul 1948, iar ca ieromonah, incepînd cu anul 1955, la Schitul Bradicești, județul Vaslui. Din anul 1969, slujitor ca preot deservant la Catedrala Episcopiei Huși, anul când am fost licențiat în teologie. Din anul 1982 sunt starețul M-rii Sf. Petru și Pavel din Huși.

În perioada anilor 1948-1949, am avut atitudinea de combatere a ateismului, începînd cu data cînd s-a scos învățămîntul religios din școli pentru care am suferit mai multe condamnări.

În anul 1948-1949, am fost condamnat și am executat detenția 11 luni, apoi au urmat 5 ani de domiciliu obligatoriu pentru că am denunțat prin afișe ateismul ce se impunea în școli în perioada stalinistă.

În anul 1959, am fost condamnat cu 7 ani, pe cînd eram student la Institutul Teologic București pentru că am protestat împotriva clerului superior ca să nu facă politică alături de ateii materialiști care le impunea automutilarea vieții spirituale a Bisericii, pustiirea mănăstirilor și dărîmări de biserici.

În anul 1986-1988 am dus o activitate de combatere a ateismului și materialismului, scriind mai multe scrisori (7), șapte la număr, direct dictatorului tiran în colaborare cu scriitori din București ( Prof. Ioan Alexandru, pr. Paul Mărăcine, Nicolae Steinhardt, arhim. Sofian Boghiu, etc.) Pentru aceasta am fost reținut de securitatea din București timp de opt luni în anul 1988 ( ianuarie-septembrie).

Reîntors la M-re, în 26 sept. 1988, din ordinul securității, n-am mai fost numit în postul de stareț ci scos la pensie forțat, cu 25 ani vechime.

Arhim. Mina Dobzeu

Sf. Paști 1990

P.S: Articol trimis de arhimandritul Mina Dobzeu pentru revista Renasterea (P.N.T.c.d.)

scan0026

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s